Onrust door landelijk funderingslabel

Onrust door landelijk funderingslabel


30 oktober 2020
Deze week is er landelijk aandacht voor funderingsproblemen. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) heeft op eigen initiatief een funderingslabel gelanceerd. Hier is veel media-aandacht voor. Zoals tijdens een uitzending van de Monitor van de KRO-NCRV op 19 oktober 2020. U heeft misschien ook vernomen uit de media dat er een funderingslabel is toegekend aan uw woning. Dat was misschien even schrikken. Gemeente Zaanstad is niet betrokken geweest bij de ontwikkeling van het funderingslabel van de KCAF. De informatie door het KCAF via Fundermaps maakt geen gebruik van de Zaanse data. Deze is daarom minder accuraat.

Wel is de gemeente Zaanstad blij met deze landelijke aandacht voor funderingsproblemen. Het is een onderwerp dat hoog op de agenda staat. De hoofdoorzaak van funderingsproblemen in Zaanstad is bacteriƫle aantasting van houten funderingspalen. Ook bij voldoende grondwaterdekking zorgt dit voor problemen. Daarnaast kunnen bodemdaling en het zakken van grondwater bij langdurige droogte door klimaatverandering voor extra funderingsproblemen zorgen.

Zaanse funderingskaart

In Zaanstad monitoren we nauwkeurig - o.a. via een meetboutensysteem - de situatie rondom funderingen en verzakkingen. Dit houden we bij via onze funderingskaart. Deze kaart is voor Zaanstad het meest actueel. De informatie door het KCAF via Fundermaps maakt geen gebruik van de Zaanse data. 

Bekijk hier de funderingskaart

Wens om samen te werken 

Zaanstad probeert samen met andere gemeenten, het Rijk en verschillende partners funderingsproblemen op allerlei manieren aan te pakken. En om inwoners te ondersteunen bij het aanpakken van funderingsproblemen. We willen daarom met het KCAF in gesprek om te kijken hoe we inwoners meer inzicht kunnen geven in funderingsproblemen bij de woningvoorraad. 

Meer informatie via Funderingsloket

Heeft u vragen? Voor vragen over het funderingslabel kunt u kijken op www.kcaf.nl/funderingslabel. Voor vragen over funderingen in Zaanstad kunt u contact opnemen met het Funderingsloket van de gemeente Zaanstad. Dat kan door te mailen via funderingsloket@zaanstad.nl of te bellen via 075 - 655 22 27. Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl