Nieuws

Gemeente Zaanstad nodigt bewoners uit voor inloopspreekuren over funderingsherstel en verduurzaming van de woning


10 januari 2024
De gemeente Zaanstad gaat de dialoog aan met bewoners over funderingsherstel en verduurzaming van de woning en organiseert hiervoor inloopspreekuren in de Eendrachtstraat 40,  Zaandam. Bewoners zijn van harte welkom om langs te komen, een kop koffie te drinken en vragen te stellen over funderingsproblematiek en de verduurzaming van de woning. De inloopspreekuren zijn bedoeld om laagdrempelige ondersteuning te bieden aan bewoners met vragen of zorgen en eventueel ondersteund te worden door beschikbare subsidiemogelijkheden en eventueel via het project Volkshuisvestingsfonds sloop/nieuwbouw en renovatie. 

Lees meer

Nieuw aanbod vanuit het project Volkshuisvestingsfonds voor particuliere huiseigenaren

13 november 2023
Het project Volkshuisvestingsfonds biedt een mooie kans voor particuliere huiseigenaren om hun woning flink op te knappen. Heeft u een woning met funderingsproblemen in de aangewezen postcodegebieden, een energielabel E,F,G én kan u niet bij de bank terecht voor een financiering, dan is het aanbod vanuit het project Volkshuisvestingsfonds misschien een mooie optie. Iets voor u? Doorloop de vragenlijst om te zien of u in aanmerking kunt komen.

Doorloop de vragenlijst

Regeling Volkshuisvestingsfonds voor sloopnieuwbouw en renovatie vastgesteld


3 oktober 2023
Het Volkshuisvestingsfonds is een fonds dat door het kabinet in het leven is geroepen. Gemeenten en regio's kunnen met geld uit dit fonds investeren in verbetering van de leefbaarheid, veiligheid en in verduurzaming van de woningvoorraad in de meest kwetsbare gebieden. De gemeente Zaanstad gaat huiseigenaren met een krappe beurs in aangewezen postcodegebieden (1501 t/m 1508 en 1541) helpen met funderingsherstel en verduurzaming van hun woning. Het gaat om eigenaren die zelf deze werkzaamheden niet kunnen financieren. Het gaat om huizen met een slecht energielabel (E, F en G) én een funderingsprobleem. Een voorwaarde is dat alle woningen in een bouwblok tegelijkertijd worden aangepakt.

Lees meer

Verbeteren en verduurzamen oudere woningen – hoogste punt bereikt van voorbeeldwoningen aan de Eendrachtstraat in Zaandam


24 juli 2023
Gemeente Zaanstad helpt bij het verbeteren van oudere woningen. Vaak kampen deze woningen met funderingsproblemen en zijn ze niet duurzaam. Soms is de noodzakelijke investering zo groot dat het opknappen te duur is. In Zaandam vindt in de Rosmolenwijk sloop-nieuwbouw van de woningen Eendrachtstraat 40 en 42 plaats. Op vrijdag 21 juli werd het hoogste punt van de bouw bereikt Wethouder Wonen Harrie van der Laan ging langs om de voortgang te bekijken.

Lees meer

Foto van wethouder Harrie van der Laan bij de woningen op de Eendrachtstraat

Mijlpalen in de Zaanse aanpak voor funderingsherstel 


23 juli 2021
De afgelopen jaren investeert Zaanstad actief in de aanpak van funderingen. Zo is de proef ‘Versterken en Verduurzamen’ succesvol afgerond met twee huishoudens aan de Dorpsstraat in Assendelft. Hier is een twee-onder-één kapwoning met funderingsproblemen in zijn geheel vervangen voor energiezuinige nieuwbouw. De gemeente organiseerde de pilot in samenwerking met Bouwend Nederland, De Bouwcampus, Procap, Rabobank, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en bouwbedrijf Van Der Gragt. 

Lees meer

Foto van de wethouders en partners bij de nieuwe woningen

Gemeente Zaanstad herhaalt funderingsonderzoeken

Bacterie in fundering eet door


24 februari 2023 
Gemeente Zaanstad heeft een aantal funderingen van woningen in Zaandam, Zaandijk en Koog aan de Zaan opnieuw onderzocht. We herhaalden de onderzoeken uit 2000 en 2001 en zagen dat de funderingspalen verder zijn aangetast. Dit klopt met de verwachtingen die we toen hadden. Als de schade steeds erger wordt, kan een fundering een woning eigenlijk niet meer dragen. Daarom is het belangrijk om deze funderingen te herstellen. De gemeente kan hierbij helpen. 

Lees meer


foto van Zaanse huizen

Onrust door landelijk funderingslabel


30 oktober 2020

Deze week is er landelijk aandacht voor funderingsproblemen. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) heeft op eigen initiatief een funderingslabel gelanceerd. Hier is veel media-aandacht voor. Zoals tijdens een uitzending van de Monitor van de KRO-NCRV op 19 oktober 2020. U heeft misschien ook vernomen uit de media dat er een funderingslabel is toegekend aan uw woning. Dat was misschien even schrikken. Gemeente Zaanstad is niet betrokken geweest bij de ontwikkeling van het funderingslabel van de KCAF. De informatie door het KCAF via Fundermaps maakt geen gebruik van de Zaanse data. Deze is daarom minder accuraat.

Lees meer

foto van Zaanse woningen

Droge periode veroorzaakt meer funderingsproblemen

Gratis adviezen van gemeentelijk Funderingsloket


23 juli 2020
De regenbuien in de zomer zijn meestal hevig, maar kort. Dit tekort aan neerslag leidt tot droogte. Deze droogte merken we aan de natuur, maar ook aan oude panden. Er kunnen scheuren in gevels ontstaan en panden kunnen scheef gaan staan. Dit komt vaak door een slechte fundering. Heeft u een ouder huis en ziet u schade of heeft u vragen? Het Funderingsloket van de gemeente Zaanstad kan u hierbij helpen. 

Lees meer

foto van funderingswerkzaamheden

Zaanstad Nieuws over aandacht voor arbeiderswoningen


12 juni 2019
Zaanstad Nieuws schrijft: Zaanstad wil samen met corporaties en particuliere huiseigenaren de cultuurhistorische waarde van woningen en wijken uit de jaren 1900 – 1945 mee laten wegen in de keuze voor renovatie of sloop en nieuwbouw. Er is nu een inventarisatie en waardebepaling van de vroeg twintigste eeuwse wijken opgesteld en openbaar beschikbaar.

Lees hier het hele artikel

Foto van Zaanse woningen

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl