Nieuws

Mijlpalen in de Zaanse aanpak voor funderingsherstel 


23 juli 2021
De afgelopen jaren investeert Zaanstad actief in de aanpak van funderingen. Zo is de proef ‘Versterken en Verduurzamen’ succesvol afgerond met twee huishoudens aan de Dorpsstraat in Assendelft. Hier is een twee-onder-één kapwoning met funderingsproblemen in zijn geheel vervangen voor energiezuinige nieuwbouw. De gemeente organiseerde de pilot in samenwerking met Bouwend Nederland, De Bouwcampus, Procap, Rabobank, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en bouwbedrijf Van Der Gragt. 

Lees meer

Foto van de wethouders en partners bij de nieuwe woningen

Gemeente Zaanstad herhaalt funderingsonderzoeken

Bacterie in fundering eet door


24 februari 2023 
Gemeente Zaanstad heeft een aantal funderingen van woningen in Zaandam, Zaandijk en Koog aan de Zaan opnieuw onderzocht. We herhaalden de onderzoeken uit 2000 en 2001 en zagen dat de funderingspalen verder zijn aangetast. Dit klopt met de verwachtingen die we toen hadden. Als de schade steeds erger wordt, kan een fundering een woning eigenlijk niet meer dragen. Daarom is het belangrijk om deze funderingen te herstellen. De gemeente kan hierbij helpen. 

Lees meer


foto van Zaanse huizen

Onrust door landelijk funderingslabel


30 oktober 2020

Deze week is er landelijk aandacht voor funderingsproblemen. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) heeft op eigen initiatief een funderingslabel gelanceerd. Hier is veel media-aandacht voor. Zoals tijdens een uitzending van de Monitor van de KRO-NCRV op 19 oktober 2020. U heeft misschien ook vernomen uit de media dat er een funderingslabel is toegekend aan uw woning. Dat was misschien even schrikken. Gemeente Zaanstad is niet betrokken geweest bij de ontwikkeling van het funderingslabel van de KCAF. De informatie door het KCAF via Fundermaps maakt geen gebruik van de Zaanse data. Deze is daarom minder accuraat.

Lees meer

foto van Zaanse woningen

Droge periode veroorzaakt meer funderingsproblemen

Gratis adviezen van gemeentelijk Funderingsloket


23 juli 2020
De regenbuien in de zomer zijn meestal hevig, maar kort. Dit tekort aan neerslag leidt tot droogte. Deze droogte merken we aan de natuur, maar ook aan oude panden. Er kunnen scheuren in gevels ontstaan en panden kunnen scheef gaan staan. Dit komt vaak door een slechte fundering. Heeft u een ouder huis en ziet u schade of heeft u vragen? Het Funderingsloket van de gemeente Zaanstad kan u hierbij helpen. 

Lees meer

foto van funderingswerkzaamheden

Zaanstad Nieuws over aandacht voor arbeiderswoningen


12 juni 2019
Zaanstad Nieuws schrijft: Zaanstad wil samen met corporaties en particuliere huiseigenaren de cultuurhistorische waarde van woningen en wijken uit de jaren 1900 – 1945 mee laten wegen in de keuze voor renovatie of sloop en nieuwbouw. Er is nu een inventarisatie en waardebepaling van de vroeg twintigste eeuwse wijken opgesteld en openbaar beschikbaar.

Lees hier het hele artikel

Foto van Zaanse woningen

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl