Gemeente Zaanstad herhaalt funderingsonderzoeken

Gemeente Zaanstad herhaalt funderingsonderzoeken

Bacterie in fundering eet door


24 februari 2021
Gemeente Zaanstad heeft een aantal funderingen van woningen in Zaandam, Zaandijk en Koog aan de Zaan opnieuw onderzocht. We herhaalden de onderzoeken uit 2000 en 2001 en zagen dat de funderingspalen verder zijn aangetast. Dit klopt met de verwachtingen die we toen hadden. Als de schade steeds erger wordt, kan een fundering een woning uiteindelijk niet meer dragen. Daarom is het belangrijk om deze funderingen te herstellen. De gemeente kan hierbij helpen. 

Kenmerken funderingsproblemen

Iedere woningeigenaar is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het huis. Daarmee ook voor de fundering. Daarom is het belangrijk om deze goed in de gaten te houden. Zijn er kenmerken te zien die wijzen op mogelijke funderingsproblemen? Zoals scheefstand, scheuren in gevels, bolstaande vloer en/of ramen en deuren die knellen in de kozijnen? Dan is het handig om meer onderzoek te doen naar de fundering.

Verzamel informatie over de fundering

U kunt al woningeigenaar zelf een archiefonderzoek doen. In het bouwdossier zit vaak het originele palenplan. Is uw woning voorzien van meetboutjes die gemeente Zaanstad meet? Dan kunt u de meetrapporten bij de gemeente opvragen. We raden aan dit eens per jaar te doen.

Hulp nodig?

Deelt u een fundering met uw buren? Dan is het belangrijk om de plannen met elkaar te delen samen onderzoek te doen. Zo kunt u samen de fundering herstellen. Het Funderingsloket van gemeente Zaanstad kan helpen. U kunt contact opnemen via 075 6552227 of funderingsloket@zaanstad.nl.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl