Verduurzaming

Kunt en wilt u tegelijkertijd met funderingsherstel uw huis verduurzamen? Op deze pagina vindt u informatie over Levensloop bestendig en Klimaatneutraal maken van uw huis.

Levensloopbestendig

Kunt u prettig oud worden in uw woning? Ook wanneer u fysiek misschien minder kunt dan nu? Een woning levensloopbestendig maken, betekent investeren in de toekomst. Trapliften, inloopdouche, makkelijke kranen, beugels, brede deuren, drempelloos, er is van alles mogelijk om een huis aan te passen.   

We kunnen ons voorstellen dat u persoonlijk met iemand wilt overleggen over de aanpassingen aan uw woning. U kunt dan een seniorenmarkt bezoeken of een afspraak maken bij het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt voor een thuistest. Samen met een medewerker of een vrijwillige ouderenadviseur loopt u door uw woning en kijkt welke aanpassingen mogelijk zijn. Kijk voor contactinformatie op de website van het Sociaal Wijkteam.

Klimaatneutraal

Het uitvoeren van funderingsherstel is wellicht het moment om ook energiebesparende maatregelen aan te brengen. Als je toch bezig bent en in een verbouwing zit en er is nog financiële ruimte dan kun je ook maatregelen aanbrengen die besparen op energiekosten. Vloerisolatie bijvoorbeeld. De gemeente organiseert en ondersteunt regelmatig acties rond energiebesparende maatregelen.

Nul op de meter

De gemeente Zaanstad biedt huiseigenaren die hun woning willen ombouwen naar een Nul-op-de-meterwoning een subsidieregeling en een stimuleringslening aan. Een nul-op-de-meterwoning is een woning die net zoveel energie opwekt als dat de bewoners gebruiken, waardoor de eigenaar geen energierekening meer heeft. De woning is comfortabel en heeft een hogere waarde bij verkoop. Deze Nul-op-de-meter-woningen worden ook wel ‘energieneutraal’ genoemd.  Om de woning Nul-op-de-meter te maken, moet de eigenaar investeren in isolatiemaatregelen en duurzame energie-installaties (bijvoorbeeld, zonnepanelen, zonnecollector, warmtepomp). De gemeente biedt hiervoor een subsidie van maximaal € 2.900 en een hypothecaire lening (rentepercentage 2%) met een maximaal bedrag van €30.000. Lees meer over de regeling op www.zaanstad.nl/nul-op-de-meterwoning

Hogere Hypotheek

In 2018 kunnen woningkopers van nieuwbouw- en bestaande woningen extra lenen voor het energiezuinig maken van hun woning. Voor het financieren van energiebesparende maatregelen mogen woningkopers van een bestaande woning maximaal 6 procent meer lenen op de getaxeerde waarde van de woning. Kijk op de site van het Duurzaam Bouwloket voor meer informatie.

Bekijk ook de tips van het Rijk voor een zuinig en duurzaam huis.

Energie besparen doe je nu

Verbouwingen aan uw huis

Wilt u zo lang mogelijk in uw huis blijven wonen? Dan kan het aanpassen van uw huis een investering in de toekomst zijn. Bespaar op uw kosten. Combineer het onderhoud aan uw woning met verbeteringen die het gemak en het comfort van uw woning verhogen.

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om uw huis te gaan verbouwen. Misschien zijn de kinderen net het huis uit, of is het tijd voor groot onderhoud. Op het moment dat u gaat investeren in uw huis, kunt u gelijk nadenken over het comfortabeler maken van uw huis. Het is een investering voor de toekomst. Het combineren van onderhoud met aanpassingen voor de toekomst levert u mogelijk veel voordeel op.  

In de door de gemeente ontwikkelde brochure vindt u handige tips hoe u uw huis comfortabel kunt maken.Een automatische raamopener maakt een woning levensloopbestendiger

Zonnepanelen

Ga naar Zaanstad.nl