Mijlpalen in de Zaanse aanpak voor funderingsherstel

Mijlpalen in de Zaanse aanpak voor funderingsherstel 


23 juli 2021
De afgelopen jaren investeert Zaanstad actief in de aanpak van funderingen. Zo is de proef ‘Versterken en Verduurzamen’ succesvol afgerond met twee huishoudens aan de Dorpsstraat in Assendelft. Hier is een twee-onder-één kapwoning met funderingsproblemen in zijn geheel vervangen voor energiezuinige nieuwbouw. De gemeente organiseerde de pilot in samenwerking met Bouwend Nederland, De Bouwcampus, Procap, Rabobank, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en bouwbedrijf Van Der Gragt. 

Zaanstad zet ook nieuwe stappen voor meer bewustwording. Het Funderingsloket van de gemeente houdt funderingen in Zaanstad scherp in de gaten. Dit doen we onder andere via meetbouten. Nieuw is dat eigenaren nu zelf ook online het meetrapport voor hun woning kunnen inzien. Honderden eigenaren krijgen daarover deze week een brief. 

Proef ‘Versterken en verduurzamen’, samen met je buren

Funderingsherstel bij rijtjeswoningen vraagt extra aandacht, want je bent als eigenaar dan vaak afhankelijk van je buren. Maar met alleen het herstellen van fundering, verbetert de staat van een verouderde woning niet. Voor veel huishoudens is een nieuwbouwwoning dan een wens. Daarom startte Zaanstad een proef om meerdere woningen tegelijk aan te pakken. Bewoners krijgen hulp bij het vinden en rondkrijgen van financiering, bouwkundig en technisch advies. Én hulp bij het regelen van vergunningen.

Interesse in de pilot? Lees hier meer over het traject sloop/nieuwbouw.

Ken de status van je fundering

In 1999 hadden nog zo’n 10.000 Zaanse particuliere woningen een fundering die op termijn hersteld moest worden. Van 2972 particuliere woningen is de fundering sindsdien hersteld en dit aantal blijft stijgen. Dat is ook nodig, want een slechte fundering geeft risico’s op scheuren en scheefstand. Via een groeiend netwerk van meetbouten houdt de gemeente funderingen in gebieden met oudere woningen in de gaten. De meetbouten monitoren 6599 panden voor in totaal 6369 eigenaren, jaarlijks komen daar bouwblokken bij. Afhankelijk van de zakkingssnelheid van een woning, meet de gemeente tussen eens per twee jaar tot soms maandelijks. Hier vindt u een interactieve met informatie over staat van funderingen van woningen in Zaanstad.

Zelf online en 24 uur per dag meetgegevens inzien

Eigenaren met een woning met meetbouten konden al meetrapporten opvragen bij het Funderingsloket. Nu is er een nieuw systeem waarmee eigenaren online de meetgegevens van hun eigen huis kunnen inzien. In een aantal wijken is gestart met deze nieuwe manier om meetgegevens in te zien. Deze werkwijze rollen we de komende maanden per wijk verder uit.

Heeft u vragen? Neem dan contact op het met Funderingsloket.



foto van het nieuwbouwhuisFoto: Wethouder Songül Mutluer met een aantal partners van het project. Aan deze proef werkten mee: Bouwend Nederland, De Bouwcampus, Procap, Rabobank, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en bouwbedrijf Van Der Gragt

foto van het nieuwbouwhuisFoto: Levinus Jongmans van gemeente Zaanstad (links) en Jacob Prins van bouwbedrijf Van Der Gragt (rechts) begeleiden de trotse bewoners (midden) naar hun nieuwe, duurzame woning.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl