Droge periode veroorzaakt meer funderingsproblemen

Gratis adviezen van gemeentelijk Funderingsloket

Droge periode veroorzaakt meer funderingsproblemen

Gratis adviezen van gemeentelijk Funderingsloket


23 juli 2020
De regenbuien in de zomer zijn meestal hevig, maar kort. Dit tekort aan neerslag leidt tot droogte. Deze droogte merken we aan de natuur, maar ook aan oude panden. Er kunnen scheuren in gevels ontstaan en panden kunnen scheef gaan staan. Dit komt vaak door een slechte fundering. Heeft u een ouder huis en ziet u schade of heeft u vragen? Het Funderingsloket van de gemeente Zaanstad kan u hierbij helpen. 

Oudere Zaanse woningen staan vaak op een houten paalfundering. Tijdens droge periodes staat de bovenkant van de heipaal droog met als gevolg dat deze gaat rotten. Daarnaast tast een bacterie veel (grenen)houten funderingen aan in Zaanstad. Na verloop van tijd kan de aangetaste fundering het huis erboven niet meer kan dragen. Dan is een nieuwe fundering nodig. Eén die niet van hout is en periodes van droogte aankan.  

Neem contact op met Funderingsloket

Heeft u een ouder huis met een houten fundering? Hou deze dan goed in de gaten, zodat u op tijd eventuele problemen kunt oplossen. U kunt contact opnemen met het Funderingsloket voor vragen. Ook kunnen we bij u langskomen om naar uw huis en de fundering te kijken en u technisch en financieel advies geven. Dit is gratis en vrijblijvend. U kunt het loket bereiken via telefoonnummer (075) 655 2227 of e-mailadres funderingsloket@zaanstad.nl.

Grondwatertekort aanvullen

Het waterschap is als waterbeheerder verantwoordelijk voor het peilbeheer van het oppervlaktewater. Als gemeente kunnen wij geen maatregelen nemen om een grondwatertekort op korte termijn aan te vullen, want er is geen watervoorraad waar we uit kunnen tappen. Wat we als gemeente wèl doen is zo veel mogelijk regenwater in ons eigen gebied houden. Dat kan door de regenwaterafvoer los te koppelen van het gemengde rioolstelsel. Op die manier komt het kostbare zoete regenwater in het oppervlaktewater terecht en wordt het niet weggespoeld naar de rioolwaterzuivering.

Klimaatplan 

Zaanstad werkt samen met het waterschap en de andere gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland is Zaanstad aan een eerste klimaatplan. Hierin staat hoe we ons kunnen gaan aanpassen aan extremer weer, waaronder droogte.


foto van een man die aan een fundering werkt

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl