Vragen en antwoorden woning te koop

Gaat u een woning in Zaanstad kopen en wilt u weten hoe het met de fundering zit?


 • Welke kenmerken vertoont een huis met funderingsproblemen?

  Een pand waarvan de kwaliteit van de fundering te wensen overlaat laat vaak een of meer van de volgende kenmerken zien:

  • Scheefstand
  • Scheuren in gevels
  • Ramen/deuren die knellen in de kozijnen
  • Bolstaande vloer

  Soms kan het voorkomen dat de kwaliteit van de fundering slecht is, terwijl er bovengronds nog niets te zien is. Naarmate de draagkracht van de fundering afneemt zullen er bovengronds vaak meer schadekenmerken te zien zijn.

 • Waar vind ik funderingsgegevens?

  Funderingskaart - Funderingen (zaanstad.nl) ziet u op de kaart welke funderingsgegevens bekend zijn bij gemeente Zaanstad. Ook kunt u het gemeentearchief raadplegen voor het originele palenplan van het pand. Zaanstad.nl - Gemeentearchief - Gemeentearchief.

 • Kan ik als geïnteresseerde koper subsidie aanvragen voor funderingsonderzoek?

  Nee, enkel de huiseigenaar zelf kan subsidie aanvragen voor funderingsonderzoek van zijn huis.

  Voor eigenaren is het mogelijk, zolang het budget beschikbaar is, subsidies aan te vragen. Kijk hiervoor op onze website Oorzaak en onderzoek - Funderingen (zaanstad.nl).

 • Kan ik als geïnteresseerde koper een funderingsonderzoeksrapport aanvragen bij de gemeente Zaanstad

  In principe heeft de verkopende partij het funderingsrapport in het bezit. Indien dit niet het geval is, en het funderingsonderzoek is uitgevoerd met subsidie van gemeente Zaanstad, dan kunt u het funderingsrapport opvragen via funderingsloket@zaanstad.nl. In het funderingsonderzoeksrapport

  Wordt een kwaliteitsklasse gemeld van de fundering.

 • Kan ik al geïnteresseerde koper een meetrapport aanvragen bij de gemeente Zaanstad?

  Een meetrapport kan vooralsnog enkel door de pandeigenaar worden aangevraagd, of door een door de pandeigenaar gemachtigde partij. In dit meetrapport staan alle hoogtemetingen die uitgevoerd en verwerkt zijn tot op dat moment. Meetrapporten worden per mail aangevraagd via funderingsloket@zaanstad.nl.

 • Ik koop een huis (dat onderdeel is van een bouwblok) met funderingsproblemen, en wil herstel uitvoeren, kan dat?

  Ja dat kan. U dient dan een constructief goed plan aan te leveren. In veel gevallen kun je dan een omgevingsvergunning voor het herstel krijgen. Je dient tijdens het herstel de muren die je deelt met je buren tussen twee woningen (genaamd mandelige muren) op te vangen. In de praktijk betekent dat vaak dat je extra kosten kwijt bent voor het plaatsen van extra funderingspalen. Daarnaast moet je (of je aannemer) schriftelijk toestemming van de buren hebben om aan de gezamenlijke muren te mogen werken.

  Gemeente Zaanstad adviseert om de fundering van het gehele bouwblok (waarop dus meerdere woningen kunnen staan) in één keer te herstellen. Een funderingsprobleem wordt pas volledig opgelost wanneer de gehele fundering, onder het gehele bouwblok, hersteld wordt. Bij een gedeeltelijk herstel blijft de kans op schade bestaan waarbij civiele procedures tussen buren kunnen ontstaan.

Heeft u toch nog vragen?

Voor informatie en advies over funderingsonderzoek, het landelijk Fonds Duurzaam Funderingsherstel en funderingsherstel kunt u mailen naar het Funderingsloket  of het Funderingsloket bellen via 075 - 655 22 27.  
Woningeigenaren kunnen hier tevens het meetrapport van de eigen woning opvragen.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl